Sponsor

Zaštita na radu


Zaštita na radu je skup tehničkih, zdravstvenih, pravnih, psiholoških, pedagoških i drugih djelatnosti pomoću kojih se otkrivaju i otklanjaju opasnosti što ugrožavaju život i zdravlje osoba na radu i utvrđuju mjere, postupci i pravila da bi se otklonile ili smanjile te opasnosti.

Za razliku od drugih grana, osnovne karakteristike koje rudarski rad izdvajaju u naročito opasnu privrednu djelatnost, jesu sledeće pojave i stanja- . prisustvo i iznenadne pojave raznih eksplozivnih, otrovnih i zagušljivih gasova i para u rudnicima: (CH4, CO2, H2S, SO2, CO2, i dr.)

Eksploataciju mineralnihsirovina,posebnoupodzemnoj – jamskoj proizvodnji pratevelikeopasnostiodnedovoljnogprisustvazraka,urušavanja,požara,prisustvaeksplozivneugljeneprašine,prodoravodedoeksplozijemetana.
Posljedica toga su velike rudarske nesreće u kojima gine veliki broj rudara i nastaje velika materijalna šteta.

Svaki zaposlenik dužan je odmah obavijestiti nadređenog o svakoj pojavi opasnosti, posebno o pojavama eksplozivnih, zagušljivih i otrovnih gasova, prodorima vode, mulja, blata, gorskim udarima i obrušavanjima, nestabilnim kosinama, neeksplodiranim minskim punjenjima i drugim pojavama opasnosti, koje mogu ugroziti zaposlene, objekte i uređaje.

Zadatak službe zaštite na radu je:
1. neposredna kontrola provođenja svih propisanih mjera zaštite na radu;
2. vođenje evidencije o nesretnim slučajevima, profesionalnim oboljenjima, povredama na radu, gorskim udarima i drugim iznenadnim pojavama koje ugrožavajuživote zaposlenika i opremu u privrednom društvu po mjestu nastanka, uzrocima inastalim posljedicama;
3.proučavanje uzroka nesretnih slučajeva, profesionalnih oboljenja,
povreda na radu,gorskih udara i drugih iznenadnih pojava koje ugrožavaju živote zaposlenih i opremu idavanje prijedloga za poduzimanje mjera i metoda rada koje osiguravaju uspješnootklanjanje tih uzroka;
4.praćenje zdravstvenog stanja zaposlenika i predlaganje mjera za unapređenje
zdravstveno-higijenskih uvjeta pri radu;
5.davanje prijedloga upravi privrednog društva za unapređenje zaštite na radu i
zaštite zdravlja zaposlenika;
6.davanje stručnih mišljenja da li su rudarski projekti izrađeni u skladu sa propisanimmjerama zaštite na radu,
7.obavljanje i drugih poslova i ovlaštenja koja su joj data općim aktom privrednogdruštva.
Zaštita na radu Zaštita na radu Reviewed by Ironheart on 05:12 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.