Sponsor

Istorijski razvoj eksplozivnih materija i eksploziva




Početkom razvoja eksplozivnih materijala i eksploziva smatra se period u kome je pronađen crni barut.  Zabilježeno je da je crni barut u vojne svrhe prvi primjenio njemački istraživač Berthold Schvarrc još 1388. godine. Mnogo kasnije crni barut dolazi u upotrebu kao eksploziv, tek na početku 17 vijeka.

Prvo miniranje sa crnim barutom u Gornjem Dabarskom rudniku kod banjske Ščavnice u Slovačkoj izveo je rudar iz Tirola po imenu Kasper Veindl 08.02.1627. godine, što je zapisano u protokolutzv. Slovačkog rudarskog zakona.

Prva iskustva sa crnim barutom kao eksplozivnim sredstvom, pokazala su da crni barut ima slabu razornu moć i da pri eksploziji razvija dosta štetnih gasova.

Krajem 18. i početkom 19. vijeka uslijedila su velika otkrića na polju nauke i tehnike. Brzi razvoj hemije i hemijske industrije učinili su da su ubrzo pronađene mnoge eksplozivne materije.
Englez Bickford je 1831.godine pronašao sporogoreći štapin, 1845. godine Fridrich Schonbein pronašao je praskavi pamuk. Dvije god. kasnije 1847. prof. Ascanio Sobrero u Turinu u svojoj laboratriji pronalazi nitroglicerin.

Poznato je da svaka eksplozivna materija nije tehnički upotrebljiva, niti se u tehničkom smislu može nazvati eksplozivom.



Rezultati Nobelovih istraživanja uticali su na brza otkrića novih eksplozivnih materija. Švedski fizičar Ohlsen i Norrbin predložili su 1867. god. amonijumnitrat sa dodatkom nitroglicerina kao eksplozivno sredstvo. Ove eksplozive je ipak usavršio i uskoro patentirao Afred Nobel.

Prvi metanski sigurni eksploziv na bazi amonijumnitrata sa dodatkom nitronaftalina i drugih dodataka patentirao je francuski istraživač Favijer, 1886.god. Međutim, metanski sigurnosni eksplozivi sa dodatkom natrijumhlorida, koji se znatno više koriste, počeli su da se proizvode u Njemačkoj 1893.god.

Eksplozivne smješe na bazi granuliranog poroznog amonijum nitrata i gorivog ulja prvi primjenio Melvin Cook 1945.god. u Americi. Skoro 100 godina poslije pronalaska Nobelovih Dinamita, Melvin Cook i Farnham su 1956.god. patentirali vodoplastični-kašasti ili Slurry eksploziv.
Istorijski razvoj eksplozivnih materija i eksploziva Istorijski razvoj eksplozivnih materija i eksploziva Reviewed by Ironheart on 12:55 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.