Sponsor

RIBIZLA CRNA I CRVENA




Za jačanje želuca, smanjenje krvnog pritiska, za liječenje reume, gihta, skorbuta, mokraćnog mjehura, krajnika, promuklosti, ka­šlja, bolesti usne duplje, posebno krvarenja desni, za osvježenje organizma, čišćenje i obnavljanje krvi, djeluje antibaktericidno, pomaže u liječenju šećerne bolesti, zatvora, šarlaha, bolesti bubre­ga, boginja, ubrzanog pulsa, skleroze krvnih sudova.

Ribizla crna (Ribes nigrum L.) i crvena (Ribes rubrum L.), pripadaju porodici grozdova (Grossulaiaceae), zdravo su i uku­sno voće zbog prisustva šećera, organskih kiselina, kalcijuma i vitamina C. Imaju grozdaste plodove s crnim ili crvenim bobica­ma, što zavisi od vrste, uzgajaju se u vrtovima a veoma rijetko se mogu naći i kao samoniklo bilje poput alpske (planinske) i ribizle kamenjarke.



Bobe crne i crvene ribizle su jestive i spadaju u veoma zdra­vo i ukusno voće. Dok je plod crvene ribizle ugodnog kiselka­stog ukusa, te ga je najbolje koristiti u prirodnom stanju, plod crne ribizle, zbog jakog mirisa, više se koristi u obliku voćnih sokova, sirupa, kompota, džemova. Plod crne ribizle je pravi re­zervoar vitamina C (oko 1000 mg). 

Značajno je još i prisustvo vitamina K, šećera, bioflavonoida i, naročito, kalcijuma. U plo­du crvene ribizle ima znatno manje vitamina C (oko 40 mg), ali ga zato ima dosta u njenom listu (100 mg) te se od njega prave izvrsni lijeekoviti čajevi. Zbog velikog prisustva organskih kiseli­na, posebno limunske, i od crne i crvene ribizle prave se odlična osvežavajuća pića.

I plodovi i lišće se koriste u narodnoj medicini. Lišće ribizle je oprobani diuretik, čisti i obnavlja krv, osvježava i jača or­ganizam ...
RIBIZLA CRNA I CRVENA RIBIZLA CRNA I CRVENA Reviewed by Ironheart on 10:39 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.