Sponsor

Povremeni sastojci jamskog zraka


Ugljenmonoksid

Ugljenmonoksid je plin bez boje, mirisa i okusa. Ugljenmonoksid nastaje kao produkt nepotpune oksidacije uglja. Ugljenmonoksid je vrlo otrovan. Lako se jedini sa hemoglobinom u krvi stvarajući karboksihemoglobin.

Ugljenmonoksid nastaje kod:
minerskih radova,
rada motora sa unutrašnjim sagorijevanjem,
rudnički požara,
eksplozije plinova i ugljene prašine,
niskotemperaturne oksidacije uglja

Ugljenmonoksid redovno nastaje kao plinski produkt miniranja.

Sumporvodonik

Sumporvodonik je plin bez boje, ali vrlo jakog mirisa i okusa, zbog čega se lahko otkriva i u tragovima. Glavni izvor sumporvodonika su: truljenje organskih materija, miniranje u uvjetima ako eksploziv sadrži sumpor i ako dođe do nepotpunog sagorijevanja.

Supordioksid

Supordioksid je plin bez boje, oštrog mirisa. Opasan je pod život pri koncentraciji od 0,05% i to pri kratkom udisanju. Lahko je rastvorljiv u vodi. Sumpordioksid se utvrđuje kolorimetrijskim metodama.

Metan

Pojave metana vezane su i pored ostalih za ugaljena ležišta. Nastanak ležišta uglja vezan je za biohemijske promjene biljnih materija.
Metan se u ležištima uglja ili stijenama nalazi u dva oblika, i to kao slobodan i sorbiran ( vezan )
plin. Slobodan plin koji popunjava makropore, pukotine, kaverne i ostale slobodne prostore u ležištima uglja i sitijena.
Najveće količine metana danas se nalaze u sorbiranom stanju. Smatra se da sorbiranog metana, u odnosu na slobodan metan, ima nekoliko više.

Ostali privremeni sastojci zraka:
Azotni oksidi, Vodonik, Aldehidi, Amonijak, Etan, Etilen, Acetilen
Povremeni sastojci jamskog zraka Povremeni sastojci jamskog zraka Reviewed by Ironheart on 02:48 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.