Sponsor

Damperi



Damperi su snažna i robusna vozila koja se od običnih kamiona kipera razlikuju po nekoliko bitnih obilježja.Ponajprije se to odnosi na njihove sanduke i gabarite cijelog vozila, a isto tako i na osovinsko opterećenje koje im priječi kretanje po javnim prometnicama.

Konfiguracija sanduka i kut nagiba pri pražnjenju moraju osigurati pouzdano i brzo pražnjenje. Sam sanduk (korpa) je kutijaste (sandučaste) konstrukcije s rebrima za ukrućenje čija se šuplja unutrašnjost često koristi za provođenje vrućih ispušnih plinova iz motora, na koji se način sprječava smrzavanje i ljepljenje vlažnog materijala u sanduku a što inače otežava i usporava pražnjenje. Sanduk naprijed ima jedan produžetak kao štit iznad vozačke kabine. Sanduk je redovno dodatno ojačan, a unutarnja mu je obloga od debelog mangan-čeličnog lima otpornog na habanje. Pri prijevozu abrazivnih materijala obložen je slojem gume s unutarnje (tovarne) strane u svrhu smanjenja habanja.

 Zagrijavanje sanduka ispušnim plinovima iz motora, bitno je za rad u hladnim uvjetima rada s vlažnim odnosno zamrznutim materijalima. Istovar unazad nagibanjem, tj. podizanjem sanduka za 45o traje 0,6 - 1,5 min. Vrijeme utovara ovisi o načinu utovara, odnosnu učinku utovarnog stroja, a optimalnim se smatra da lopata utovarnog stroja (bager ili utovarač) puni sanduk vozila s 3 - 6 ubačaja. 

Dvojne gume su potrebne kod velikih opterećenja za koje ne postoje pojedinačne odgovarajuće veličine. Općenito, jedna guma koja nosi isti teret (pritisak) uvijek je bolja nego dvije manje postavljene jedna uz drugu, jer s njima može biti problema zbog neravnomjernog opterećenja na neravnim terenima ili doći do ulaženja komada kamenja između njih (oštečenja). Relativno su jednostavni za upravljanje zbog hidrauličnog sustava (servo upravljanje), te povoljnih ergonomskih uvjeta za vozača (sjedište, upravljačka oprema) i ostalog komfora u kabini (klimatizacija, prigušivači zvuka, pročistači zraka od prašine i dr.), a što sve jamči i sigurnost na radu. Visoka iskoristivost dampera pri masovnom transportu iziskuje unaprijed pozorno planiranu i dobro razrađenu organizaciju rada, koja podrazumijeva određivanje njihovog eksploatacijskog kapaciteta (planskog učinka) i usklađivanje s drugim strojevima u tehnološkom lancu.
Damperi Damperi Reviewed by Ironheart on 04:33 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.