Sponsor

Pet prirodno najbogatijih zemalja na svijetu



1. RUSIJA: Vladar sirovina


Rusija je najbogatija zemlja svijeta u smislu prirodnih resursa, s vrijednošću procenjenom na 75,7 triliona dolara. Prirodni resursi Rusije su povoljni za razvoj industrije. Ima ogromna ležišta kamenog i mrkog uglja, gvozdene rude, nafte, prirodnog gasa. Zatim bogata je obojenim metalima kao što su bakar, olovo, cink, boksit, volfram, kao i sirovine potrebne za hemijsku industriju.

Prva je u svijetu po zalihama zemnog plina i drvnih rezervi, druga po ugljeniku i treća po zlatu, a i količine pronađene nafte među najvećima su na planeti. Naftne rezerve mogle bi da budu još mnogo veće ako se ostvare planovi Moskve o rudarenju ispod Arktičkog okeana čiji se led ubrzano topi posljednjih godina. Velikim se smatraju i sibirska nalazišta rijetkih minerala.


2. SAD:Rezerve za 100 godina


Čak 31 odsto dokazanih planetarnih rezervi ugljenika nalazi se na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, a prirodni resursi su procenjeni na 25 triliona američkih dolara. Sjedinjene Američke Države ulaze i u svjetski top pet po zalihama bakra, zlata i zemnog plina.

Predsjednik Barak Obama nazvao je Ameriku "Saudijskom Arabijom za prirodni gas", rekavši da imaju dovoljne rezerve za narednih 100 godina i najavio da će njegova administracija omogućiti iznajmljivanje 15 miliona hektara u Meksičkom zalivu za traganje za naftom i gasom. Pre nekoliko godina Britiš petroleum pronašao je u Meksičkom zalivu, 250 milja od obale Teksasa, nalazište sirove nafte i prirodnog gasa koje se procjenjuje na pet milijardi barela.

3. SAUDIJSKA ARABIJA: Bogata crnim zlatom

Kraljevina dinastije Saud raspolaže s gotovo 20 odsto svjetskih zaliha nafte, ali i petim najvećim rezervama zemnog gasa. Ono što Saudijsku Arabiju čini veoma važnom u međunarodnim odnosima je svakako nafta.

Zemlja ima najveće dokazane rezerve nafte na svjetu, a proizvodi više od 10 miliona barela dnevno. Ima oko 300 nalazišta nafte, koja je danas dostupnija na svjetskom tržištu nego što je to bio slučaj u vremenima hladnog rata. Zahvaljujući nafti imala je poseban status u Vašingtonu. Dobri odnosi dvije zemlje potiču još iz 40-ih godina 20. veka. Ruzveltova diplomatija je uspješno uspjela da izgura britanski uticaj iz mlade arapske naftne velesile.

4. KANADA: Dva miliona jezera

Kanada je bogata prirodnim resursima, naročito rudama, šumama, velikim količinama pitke vode i vrlo plodnim tlom.

Ova zemlja ima velike potencijale u drvnoj industriji, druge na svjetu rezerve urana koji se koristi za rad nuklearnih reaktora, a uz to je i jedan od vodećih svjetskih dobavljača fosfata. U Kanadi se nalaze velike zalihe vode, kroz njene rijeke protiče skoro devet odsto obnovljivih vodotokova u svijetu, u njoj se nalazi četvrtina ritova na Zemlji, a treća je po broju glečera u svijetu. U Kanadi se nalazi više od dva miliona jezera. Bogata je i naftom.

5. KINA: Gospodari sijalica

Prema bogatstvu rudnih resursa, Kina se sa 12 posto svjetskih resursa rude nalazi na trećem mestu u svijetu. Po rezervama rude, više od polovine rudnih nalazišta u Kini zauzimaju prva tri mjesta u svijetu. Po zalihama uglja, Kina se nalazi na prvom mjestu u svijetu jer ima zalihe od bilion tona uglja.

Do kraja 1998. godine u Kini je bilo otkriveno 509 nalazišta nafte i 163 nalazišta prirodnog gasa. Zalihe antimona čine 40 posto svjetskih zaliha, a rezerve volframa su četiri puta veće od svjetskih zaliha. Volfram ima najvišu tačku topljenja i drugu najvišu tačku ključanja od svih metala i koristi se za žarne niti sijalica.
Pet prirodno najbogatijih zemalja na svijetu Pet prirodno najbogatijih zemalja na svijetu Reviewed by Ironheart on 12:08 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.