Sponsor

Pirinač



Pirinač, jedna od najstarijih kulturnih biljaka, porijeklom iz tropske Azije, osnovna hrana više od polovine čovječanstva. Uspijeva gotovo u svim dijelovima svijeta, ali najbolje u vlažnim i toplim predjelima. U našoj zemlji najviše u Makedoniji,

Poznat je i kao riža, oriz, pilav, riž, rajž, oriza. U svijetu ima oko 1000 vrsta pirinča. Pored ishrane, upotrebljava se i u industriji, medicini i kozmetici.
Pirinač je biljka izvanredne hranljive vrijednosti (360 kalorija u 100 g). Siromašan je mastima, ali je bogat škrobom što ga čini lako svarljivim. Bogat je mineralima: najviše ima fosfora (116 mg) i kalijuma, a nešto manje magnezijuma, kalcijuma, mangana, gvožda, sumpora, bakra, cinka, fluora, kobalta... Od vitamina ima najviše E i B.


Zbog svojih bioloških vrlina pirinač je oduvek bio ne samo hrana već i lijek. Još u staroj kineskoj medicini igrao je značajnu ulogu. Njegova ljekovita svojstva priznaje i  savremena medicina: pirinčana voda kao antidijaroično sredstvo, pirinčano brašno u ishrani odojčadi i djece, pirinčani škrob kao sredstvo za razblaživanje opijuma u prašku...

Značajna je uloga pirinča u dijetalnoj ishrani i u narodnoj medicini. Valja, međutim, skrenuti pažnju da se pirinač u ishrani savremenog čovjeka pogrešno koristi: oljušteno i glazirano tj. manje vrednozrno, umesto prirodnog, integralnog!

Pirinač Pirinač Reviewed by Ironheart on 07:48 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.