Sponsor

North Antelope Rochelle, US - najveći površinski kop uglja

12:35


Rudnik uglja North Antelope Rochelle u slivu rijeke Powder iz Vajominga, SAD, trenutno je najveći svjetski rudnik uglja prema rezervi. Procenjeno je da rudnik sadrži više od 2,3 milijarde tona obnovljivog uglja od decembra 2012. godine.Rudnik je u vlasništvu i upravlja Peabody Energy. Radi se o površinskom kopu sa nanosom sedimentnog uglja koji se iskopava iz 3 kopa. Sastoji se od dva rudnika, sjeverne Antelope, koja je otvorena 1983. godine i Rochelle, koja je započela proizvodnju 1985. godine. Dva rudnika su spojena u jednu operaciju 1999. godine. North Antelope Rochelle je proizveo 107,7 miliona tona (Mt) termičkog uglja u 2012. godini, u poređenju sa 109,1 Mt u 2011. godini. Vjeruje se da rudnik proizvodi najčistiji ugalj u SAD, a kvalitet uglja iznosi 8.800 britanskih termičkih jedinica po kilogramu (Btu / lb ) i sadržaj sumpora niži od 0,2%.

North Antelope Rochelle, US - najveći površinski kop uglja North Antelope Rochelle, US - najveći površinski kop uglja Reviewed by Ironheart on 12:35 Rating: 5

Kako izgubiti 3 kilograma za pet dana

08:02


Mirisati 5 minuta, piti 5 dana, izgubiti 3 kilograma … ovo piće ubrzava opekline kalorija i daje tijelu vitamine i minerale!
napitak-limun-celera
Želite li izgubiti težinu u kratkom roku i bez teške prehrane?
Tada ovo jednostavno piće je prava stvar za vas. Pored ubrzavanja probave i gori kalorija, ona je puna vitamina i minerala, te pomaže tijelu da izađe iz viška vode, čime se uklanja nadutost.

Od sastojaka trebate:
-60 g peršina
-1 Limun
-2,3 dcl vode
Priprema:
Sjeckajte peršin i iscijedite sok od limuna. Stavite oba sastojka u staklo i ulijte vodu. Peršin će ubrzati probavu i pomoći tijelu da izađe iz viška vode.



Izvor: 24sata.xyz
Kako izgubiti 3 kilograma za pet dana Kako izgubiti 3 kilograma za pet dana Reviewed by Ironheart on 08:02 Rating: 5

Izrada jamskih prostorija miniranjem

11:22

Kod izrade jamskih prostorija, nezavisno od fizičko-mehaničkih i strukturnih osobina radne sredine, moguće je u svakom slučaju razlikovati slijedeće faze:
- izbijanje (iskop)
- utovar i odvoz miniranog materijala
- podgrađivanje
- pomoćni radovi

Prije početka izvođenja navedenih operacija, a poslije dolaska na radilište, odgovorni kopač mora izvršiti slijedeće radnje: pregled radilišta, indiciranje plinova i kontrolu podgrađenosti radilišta.
Pregled radilišta se vrši odmah po dolasku na radilište. Vrši ga odgovorni kopač koji mora pregledati da li u stropu i bokovima prostorije ima labavih komada, koji se moraju na siguran način ukloniti.
Indiciranje plinova na radilištu se obavlja odmah nakon uklanjanja labavih komada. U prvom redu indicira se metan (CH4), zatiom CO2, odnosno drugi jamski plinovi koji se pojavljuju na radilištu. Ukoliko se indiciranjem utvrdi prisustvo plinova iznad dozvoljenih koncentracija, poduzimaju se mjere za smanjenje njihove koncentracije, prije svega pojačanim provjetravanjem.

Kontrola podgrađenosti radilišta vrši se nakon indiciranja plinova radi zaštite zaposlenih radnika. U nestabilnom stijenskom masivu podgrada mora biti neposredno do čela radilišta (greda najviše 1 m, stupci najviši 3 m). ukoliko radilište nije dovoljno podgrađeno pristupa se njegovom
dopodgrađivanju prije nego se pristupi daljnjoj izradi jamske prostorije

Izrada jamskih prostorija miniranjem Izrada jamskih prostorija miniranjem Reviewed by Ironheart on 11:22 Rating: 5

SALATA IZ GRČKOG RESTORANA GOTOVA ZA 10 MINUTA

08:24

Ovako to rade kuvari u jednom Grckom restoranu,naravno mnogo vece kolicine svakoga dana budu spremljene i posluzene.Za onaj neprijatni miris belog luka koji ostaje u ustima posle pojedene salate,Grci kazu pozvacite strukic svezeg persunovog lista i miris ce nestati…

Sastojci


  • 2 duga krastavca
  • 4 cena belog luka
  • pola vezice mirodjije (dill-kopar)
  • so
  • 400ml gustog jogurta
  • malo maslinovog ulja

Priprema
1.Krastavce oguliti i narendati na krupno rende, posoliti i ostaviti da puste vodu.
2.Iscediti svu vodu iz krastavaca, istisnuti beli luk i dodati sitno seckanu mirodjiju, ulje, jogurt i beli biber.
3.Promesati, dobro ohladiti i posluziti.
Posluživanje
Ja sam do sada radila bez mirodjije i moram priznati da je sa mirodjijom mnogo bolje i ukusnije.



Izvor: coolinarika
SALATA IZ GRČKOG RESTORANA GOTOVA ZA 10 MINUTA SALATA IZ GRČKOG RESTORANA GOTOVA ZA 10 MINUTA Reviewed by Ironheart on 08:24 Rating: 5

Fluorescentni minerali

09:18

Svi minerali imaju mogućnost da reflektuju svjetlost. To je ono što ih čini vidljivo ljudskom oku. Neki minerali imaju interesantnu fizičku osobinu zvanu fluorescentnost. Ovi minerali imaju mogućnost da privremeno apsorbuju  malu količinu svjetlosti i u istom trenutku da je oslobode.  Ova pojava omogućava mineralu da privremeno promijeni boju.





Promjena boje fluorescentnog minerala je najuočljivija kada se u mraku osvijetli ultraljubičastom zrakom ( zraka koju čovjek ne vidi )
Jedan od prvih ljudi koji je posmatrao fluorecentnost u mineralu bio je George Gabriel Stokes 1852. godine. Primijetio je sposobnost fluorita da svijetli plavom svjetlošću kada se osvijetli nevidljivim dijelom spektra svjetlosti. Ovaj fenomen je nazvao fluorescencijom po mineralu fluourit. Ovaj naziv je prihvaćen u minelagiji, geologiji, biologiji, optici i u mnogim drugim poljima.

Fluorescentni minerali Fluorescentni minerali Reviewed by Ironheart on 09:18 Rating: 5

Rudarska lampa

09:13


Svaki jamski radnik mora imati prenosnu ( kapnu ) lampu. Ove lampe konstruisane su tako da mogu razvijati punu svjetlost najmanje 10 sati, računajući od prijema lampe u lapmpari do izlaska iz jame.
Sve lampe, koje su u upotrebi, moraju se čuvati u lampari, gdje se pregledavaju, čiste i popravljaju.

U lampari se izdaju samo ispravne lampe i o njima se vodi posebna evidencija.
U rudnicima sa podzemnom eksploatacijom koriste se akumulatorske kapne lampe koje moraju biti snadbjevene magnetnim zatvaračem.

Akumulatori za rudarske kapne lampe moraju biti izvedeni tako da lampe su izrađene sa naglavnim kapnim reflektorom. Staklo reflektora mora biti zaštićeno metalnim ili plastičnim štitnicima. Sijalice za normalno i pomoćno osvjetljenje smještene su u reflektor. One su zaštićene mehaničkim otpornim staklom, debljine najmanje 3 mm,  koje se u slučaju razbijanja ne raspada.
Spoj akumulatora i reflektora kod kapne lampe je izveden sa savitljivim i mehaničkim otpornim kablom.

Rudarska lampa Rudarska lampa Reviewed by Ironheart on 09:13 Rating: 5

Kolač sa kakaom

09:04


Sastojci:

  • 3 kasike brasna
  • pola kasicice soli
  • pola kasicice sode bikarbone
  • 1 kasika kakaa u prahu
  • 4 kasike secera
  • 3 kasike mleka
  • 1 ipo kasika ulja
  • 1 jaje


Za pocetak stavicete sledece sastojke: brasno, sodu bikarnonu, so, kakao, secer sada sve to promesajte.

Dodajte jedno jaje, zatim ulje pa mleko.
Sada sve dobro promesajte da ne bi ostale grumuljice od kakaa.Po zelji dodajte 1 kockicu cokolade.


Ukljucite mikrotalasnu pecnicu na 2 minuta.
Nakon 2 minuta izvadite solju.


Posluživanje
Mozete je preliti prelovim od cokolade ili po vasoj zelji, takodje mozete da istopite cokoladu i da je prelijete preko kolaca.






Kolač sa kakaom Kolač sa kakaom Reviewed by Ironheart on 09:04 Rating: 5
Pokreće Blogger.