Sponsor

Izrada jamskih prostorija miniranjem


Kod izrade jamskih prostorija, nezavisno od fizičko-mehaničkih i strukturnih osobina radne sredine, moguće je u svakom slučaju razlikovati slijedeće faze:
- izbijanje (iskop)
- utovar i odvoz miniranog materijala
- podgrađivanje
- pomoćni radovi

Prije početka izvođenja navedenih operacija, a poslije dolaska na radilište, odgovorni kopač mora izvršiti slijedeće radnje: pregled radilišta, indiciranje plinova i kontrolu podgrađenosti radilišta.
Pregled radilišta se vrši odmah po dolasku na radilište. Vrši ga odgovorni kopač koji mora pregledati da li u stropu i bokovima prostorije ima labavih komada, koji se moraju na siguran način ukloniti.
Indiciranje plinova na radilištu se obavlja odmah nakon uklanjanja labavih komada. U prvom redu indicira se metan (CH4), zatiom CO2, odnosno drugi jamski plinovi koji se pojavljuju na radilištu. Ukoliko se indiciranjem utvrdi prisustvo plinova iznad dozvoljenih koncentracija, poduzimaju se mjere za smanjenje njihove koncentracije, prije svega pojačanim provjetravanjem.

Kontrola podgrađenosti radilišta vrši se nakon indiciranja plinova radi zaštite zaposlenih radnika. U nestabilnom stijenskom masivu podgrada mora biti neposredno do čela radilišta (greda najviše 1 m, stupci najviši 3 m). ukoliko radilište nije dovoljno podgrađeno pristupa se njegovom
dopodgrađivanju prije nego se pristupi daljnjoj izradi jamske prostorije

Izrada jamskih prostorija miniranjem Izrada jamskih prostorija miniranjem Reviewed by Ironheart on 11:22 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.