Sponsor

Postanak i geneza ugljena

10:52



Ugljen je konačni produkt bioloških i geoloških procesa koji su trajali milijune godina. Povoljni uvjeti za akumulaciju treseta postojali su na različitim mjestima tijekom približno 350 miliona godina. Tijekom milenije razvijene su mnoge nove vrste biljaka, dok su druge nestale, tako su sasvim različite biljne vrste doprinosile stvaranju ugljenih formacija. Primjerice smolovita drveća nisu značajnije učestvovala do zadnjih 10 milijuna godina (kreda).

Za razvoj ugljenih formacija glavna su dva geološka perioda; karbon za kamene i tercijar za mrke ugljene.

Heterogenost ugljena uočava se između slojeva pojedinog ležišta, te u samom sloju, lateralno i vertikalno. Složenost građe ugljena povećava prisutnost mineralne tvari koja je ušla u ugljen u različitim periodima geneze ležišta. Tijekom  akumulacije tresetišta minerali su pritjecali u ležište plavljenjem tekućih vodotoka, ponajviše m i n e r a l i gline i kvarca. U tresetište ili  kasnije u manje i l i više konsolidiranom, zbijenom i raspucalom ugljenu cirkulirajućim vodama istaloženi su uglavnom karbonati i sulfidi. Taloženje pirita zbivalo se pomoću posebnih bakterija. Elementi u tragovima koje nalazimo u ugljenima potječu od biljaka.

 Razlike u ugljenima koje proistiću iz prvotne faze akumulacije organske supstance u tresetnom bazenu općenito se iskazuju tipovima ugljena.Ugljen je biolit, stijena nastala iz živih organizama kaustobiolita i l i gorivih biolita. Postoje znatne razlike u ugljenima, ne samo između pojedinih ležišta, ili unutar jednog ležišta od sloja do sloja, već i unutar svakog pojedinog sloja. Heterogenost ugljena vidljiva je izrazitije vertikalno na sloj dok je manje izražena lateralno.Ugljeni se razlikuju po tipovima i rangovima. Klasifikacije ugljena uređene su kombinacijom tipova i rangova.



Postanak i geneza ugljena Postanak i geneza ugljena Reviewed by Ironheart on 10:52 Rating: 5

Najveće rudarske nesreće u BIH

11:34
O ljudima koji zarađuju hljeb sa sedam kora rijetko kada se piše po dobru. Sve su češće priče o teškim rudarskim sudbinama.


05.SEPTEMBRA 2014. GODINE - Prošle godine u septembru u jami Raspotočje 34 rudara ostala su zarobljena, a pet rudara nije preživjelo gorski udar. 12.AVGUST 2014.GODINE - Pet mjeseci u istoj jami povrijeđeno je pet rudara. 30.MART 2014.GODINE - U istom Zeničkom rudniku, nesreća se desila i 30. marta iste godine, kada je povrijeđeno 11 rudara. 5.AVGUSTA 2013. GODINE- Godinu ranije jedan rudar je smrtno stradao, dok ih je šest povrijeđeno u rudniku Stara jama u Zenici. 5.SEPTEMBRA 2012.GODINE - U septembru 2012. 26-godišnji rudar izgubio je život. 6.MAJA 2012. GODINE - U maju iste godine, u rudniku Breza poginuo je još jedan rudar. Razlog plin koji je izbio iz okna. 03.12.2011.GODINE - U decembru 2011. ponovo gorski udar u jami Raspotočje 11 rudara izašlo je sa povredama. 23. MARTA 2010. GODINE - Također, u ovom zeničkom rudniku 2010. godine došlo je do gorskog udara, a zbog nedostatka zraka 14 rudara je završilo u bolnici. 1970.-1976. BREZA - U periodu 1970.-1976. u rudniku u Brezi su se desile dvije velike rudarske nesreće. U prvoj je poginulo 50 ljudi, dok je u drugoj poginulo još 17. 26.AVGUST 1990 RUDNIK “KREKA” (TUZLA) - Tragedija u jami „Dobrnja jug“ rudnika „Kreka“ u Mramoru najveća je rudarska nesreća. 26. avgusta 1990. poginula je cijela smjena rudara, njih 180. Iza njih je ostalo 365 djece. Jedan rudar je prežvio. RUDNIK KAKANJ - Prije sinoćnje tragedije, u historiji Rudnika Kakanj bilježe se velike rudarske nesreće. 7.JUNA 1965. GODINE - RMU Kakanj desila se snažna eksplozija metana od koje je poginulo 128 radnika. 14. MARTA 1970. GODINE - Još jedna velika nesreća u ovom kakanjskom rudniku desila se 1970. godine, a uslijed toplotnog i plinskog djelovanja poginulo je ukupno 50 rudara.
Najveće rudarske nesreće u BIH Najveće rudarske nesreće u BIH Reviewed by Ironheart on 11:34 Rating: 5

Rudari - Pjesma Ivice Grgića objavljena u zbirci "Dosanjana lira" Pozdrav!

12:58

Rudari


Duboko iz crne utrobe zemlje
k'o marljivi mravi u svome trudu
garavih lica na svjetlost dana
rudari vade vrijednu rudu.


Njihove ruke su željezo kruto
s čela im curi prljavi znoj

s kaciga lampe što svijetle u tami
posule oknom zvjezdani roj.


Znaju da poguban posao rade
želja za kruhom tu ih još drži
u svakome danu tek jedna je briga
samo da staro okno izdrži.
Rudari - Pjesma Ivice Grgića objavljena u zbirci "Dosanjana lira" Pozdrav! Rudari - Pjesma Ivice Grgića objavljena u zbirci "Dosanjana lira" Pozdrav! Reviewed by Ironheart on 12:58 Rating: 5

Halal para

13:53
Posvećeno rudarima koji su živote ostavili u jami i na pragu otadžbine. Ovaj kratki film je u konačnici jedna vjerodostojna, pitka i emotivna priča koja gledoacu pomaže da shvati svu težinu rudarskog posla, a istovremeno pokazuje koliko su rudari predani svojoj profesiji, sa poentom da je svaki njihov novčić zarađen na potpuno "halal" način. Kadrovi u filmu su inspirisani izvrsnim tekstom našeg bh. književnika rahmetli Nedžada Ibrišimovića, kojeg glavni lik u ovom filmu upečatljivo prezentira. Ekranizacija teksta "Halal para" je odobrena od strane porodice rahmetli Nedžada Ibrišimovića a filmska priča je nastala u koprodukciji "One Moment" studija, Fondacije Nedžad Ibrišimović i Legološkog udruženja. Režiju filma potpisuje Sulejman Muratović a glavni lik tumači glumac Irfan Kasumović. Scenario i montažu radili su Muhamed Berbić i Muhamed Kahrimanović

Pogledajte video:

Halal para Halal para Reviewed by Ironheart on 13:53 Rating: 5
Pokreće Blogger.